Billiga flugfiskerullar

När man ska köpa flugfiskeutrustning så finns det många saker att tänka på. Det gäller att hitta prylar som passar bra med varandra. Inom flugfiske används en AFTM-klassning för att man ska kunna matcha en fluglina med ett flugspö. Anledningen till detta är att man inte använder några beten som står för kastvikten, utan det är endast fluglinans vikt. En för lätt eller för tung fluglina i förhållande till vad som är optimalt för flugspöt påverkar kastegenskaperna.

Vid köp av en komplett flugfiskeutrustning i form av flugfiskespö, flugfiskerulle, fluglina och tafs så bör störst del av budgeten läggas på flugfiskespöt och fluglinan, just för att dessa påverkar kastegenskaperna och presentationen av flugorna. En flugfiskerulle har inte samma påverkan på själva fisket. Vid lättare flugfiske så är det främst en linförvaring, även om det också kan vara ett riktigt snyggt tillbehör. I den här artikeln så tänkte jag därför fokusera på lite billigare flugfiskerullar som man kan använda när man sätter ihop ett flugfiskeset för harr, öring, röding och regnbåge.

Billigare flugfiskerullar har oftast sämre bromsar. Vid fiske efter till exempel harr och öring så behöver man dock sällan använda bromsen. Till sådant fiske så räcker ofta de allra billigaste flugfiskerullarna, om man själv accepterar utseendet det vill säga. Okuma Airframe är en riktigt billig flugrulle med billiga extraspolar, men det är i ärlighetens namn inte en snygg rulle och den är inte heller särskilt bra. Med billiga flugfiskerullar så finns risken att det finns glapp som fluglinan kan fastna i. Personligen skulle jag undvika de allra billigaste flugfiskerullarna, men de duger ofta om budgeten är begränsad.

Några rullar som jag däremot kan rekommendera är Vision Deep och Vision Valu. Vision har tagit fram riktigt bra rullar, med bra bromsar och hög kvalitet överlag. Dessa rullar är riktigt prisvärda. Vision Deep kostar från ca 500 kronor, medan Vision Valu är något dyrare. Vision Valu kan man dock köpa i paket med en extraspole för under tusenlappen. Bägge rullarna är gjorda i aluminium och finns i flera olika klasser.

En annan billig flugfiskerulle som kan vara värd att titta på är Sameo Seahawk. Denna rulle kostar runt 600 kronor och är också tillverkad i aluminium. Sameo Seahawk finns i klasserna #3-6 och #6-8.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *