Vackra och miljövänliga träfönster

Fönster släpper in ljus i hus året om. Särskilt viktiga är de på vinterhalvåret när mörkret faller och graderna sjunker. Träfönster är vanliga än så länge men väljs bort i allt större utsträckning då billigare alternativ dyker upp. Dessa fönster kräver även vård för att inte slitas ut och bli grå och tråkiga, vilket är en anledning till att många tar avstånd från dem för att de antingen inte har tid eller blir avskräcka av priset.

Ofta handlar det om att man inte vet vad man betalar för. Även om fönster i trä är dyrare än exempelvis fönster gjorda av plast har de en kvalité som är svår att matcha. Hög standard är alltså en fördel med träfönster. En annan positiv aspekt är att de är återvinningsbara till en enormt hög grad, medan plastfönster knappt kan återvinnas alls. Träfönster är även ett hantverk, och på det sättet ger de även en särskilt kvalité åt ett hus.

Vid val av plastfönster väger ofta priset för träfönster för tungt. De har dock sina fördelar eftersom de inte kräver underhåll på samma sätt. Som nämnts innan är plastfönster dock inte lika återvinningsbara. Bara 1% av dem kan återvinnas, medan träfönster återvinns upp till 100%, vilket kan väga upp för priset. Det är viktigt att tänka på då all vår konsumtion påverkar hela världen. Att vara klimatsmart är bra i alla lägen, inte minst vad gäller fönster. Det här är bara ett sätt att värna om jorden, och ska inte förminskas.

I Sverige är fönster gjorda av trä vanligast. Sannolikt ser det ut så då tillgången på trä är hög, eller så är det så för att människors val påverkas av det som är jordnära och naturligt. Oavsett är det viktigt att man vet både för och nackdelar med alla alternativ innan man bestämmer sig för sitt val.
Det finns såklart alltid mer eller mindre dyra varianter av båda sorter. För den som vill ha hjälp med att hitta billiga träfönster finns det dock hjälp att få.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *